Project Description

Kedvezményezett neve: DARU Közhasznú Egyesület
Támogatás összege: 350 000 Ft
Projekt befejezésének dátuma: 2017.12.31.
A támogatás összegének támogatási intenzitása: 100%
A projekt azonosítószáma: NEMZ-KUL- EPER-17- 0004
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi kultúra, hagyomány és nyelv megőrzésének elősegítése Újszentivánon.

A bevont résztvevők diákok, akik hátrányos helyzetűek vagy a tanoda programunk résztvevői, előző éves tapasztalatok szerint alakítottuk ki a költségvetést és olyan tételeket számolunk el, amik relevánsak, Tapasztalat volt az is, hogy sokan nem tudtak jelentkezni a rajz versenyre mert nem volt megfelelő eszközük, így jelen pályázatba betervezésre került a jelentkezők kezdő csomagja.

Konkrét elemei a projektnek:

1.) A cigány/roma hagyományokhoz kapcsolódó könyvek megismertetése a résztvevőkkel.

Cél: 15 gyerek jobban megismerje és elmélyedjen a cigány/roma kultúrában, valamint az identitásuk erősítése.
Eredményei: nyelv továbbéltetése, olvasási és szövegértési készség javítása.

2.) Rajzverseny: a bemutatott könyvekből a gyerekek a kedvenc cigány/roma meséjükhöz készítenek illusztrációt.

Minden rajz kiállításra kerül az Újszentiváni Civil Ház dísztermében, a zsűri által kiválasztott rajzok készítői díjazásban részesülnek. A kiállításhoz egy kortárs magyar művészt kérünk fel védnöknek, aki a rajzok elkészítése előtt már előadóként bevonásra került. Az elkészült rajzokból egy 2018-es kalendárium készítése; romani, beás, magyar és angol nyelven.

Erre a tevékenységre fordított költség:
Cél: A bevont gyerekek többet olvassanak, gyakorolják a nyelvet (cigány). Rajztehetségek felfedezése.
Eredmény: Tehetségek felfedezése, valamint az újraalkotás kreatív eszközeivel való ismerkedés és a vizualitás fejlesztésével igyekszünk a sokféleséget egymáshoz közelíteni.
Költségvetés: 350 000.- Ft (bővebben lásd: ktg.)